ExemplesMemòriaPersonatges

Rachel Carson la mare de l’ecologisme modern

Rachel Carson va néixer a Pensilvània. La seva mare li va inculcar l’amor per la natura. Alhora que passava gran part del temps explorant en l’extensió de la granja, Carson era una bona lectora i, des de petita, una escriptora talentosa. Va començar a escriure històries sobre animals als vuit anys, el tema principal de la seva lectura. Tant a l’escola secundària com a la universitat, Carson va ser una ànima solitària, encara que no deixava de contribuir amb les seves publicacions. El 1929 es va graduar amb honors. Després d’un curs d’estiu al Laboratori Biològic Marí, va continuar els seus estudis en zoologia i genètica.

Carson va continuar estudiant, després de la seva graduació, mentre treballava com a assistent en el laboratori de Raymond Pearl, per pagar-se els estudis. Va obtenir el seu mestratge en zoologia el 1932. Encara que va continuar estudiant per a un doctorat, el 1934 es va veure forçada a deixar la universitat per buscar un lloc de mestra i mantenir la seva família. El 1935, el seu pare va patir una mort sobtada, deixà Carson a cura de la seva mare anciana, cosa que va empitjorar la seva situació econòmica. A comanda de la seva mentora en biologia, Mary Scott Skinker, va acceptar un lloc temporal en el Departament de Servei de Pesca i Vida Silvestre per escriure una sèrie de programes radiofònics de set minuts sobre la vida aquàtica, i va obtenir un gran èxit de la sèrie, per això li van encomanar escriure la introducció per a un fullet sobre el treball del departament amb què es va assegurar un lloc permanent. Després d’aprovar l’examen per ingressar en l’administració pública va obtenir la major puntuació i es va convertir en la segona dona contractada pel departament, com a biòloga aquàtica, la tasca era analitzar i escriure informes sobre les poblacions de peixos. A partir de la seva investigació i la d’altres biòlegs, també va escriure una sèrie d’articles per al Baltimore Sun i altres periòdics.

El 1937 les seves responsabilitats familiars van augmentar amb la mort de la seva germana gran, de manera que es va convertir en el principal suport de la seva mare i dues nebodes. A mitjans dels anys 40, Carson va començar a preocupar-se per l’ús de pesticides elaborats amb finançament militar científic des de la Segona Guerra mundial. El 1945, Carson va intentar deixar el departament, però els llocs per a naturalistes eren molt escassos. Va ser a mitjans d’aquest any que Carson va descobrir el tema del DDT però cap publicació s’hi va interessar fins al 1962. Ja com a cap de redacció el 1949, Carson va decidir intentar a poc a poc dedicar-se únicament a escriure i per a això va aconseguir una agent literària amb la qual tindria una estreta relació professional fins al final de la seva carrera.

El seu llibre El mar que ens envolta (1951), a més de convertir-se en best-seller i adaptar-se a un documental, li va donar el reconeixement com a escriptora. Els seus dos llibres següents van formar una trilogia que explora la vida marina en tota la seva extensió. L’èxit li va donar seguretat econòmica, amb què finalment va poder deixar el seu treball el 1952. D’aleshores ençà, va començar a rebre una allau d’invitacions com a conferenciant, i centenars de cartes d’admiradors.

El 1953, Carson es va mudar a Maine amb la seva mare i va conèixer Dorothy Freeman. Va ser el començament d’una relació amorosa que duraria tota la vida. Poc abans de morir, Carson va destruir centenars de cartes que es van escriure durant la seva relació, conscient de l’escrutini de la societat. La resta de cartes van ser publicades per la néta de Freeman.

El 1953, Carson va començar la seva investigació sobre ecologia i els organismes de la costa Atlàntica. El 1955 va completar el tercer volum de la seva trilogia marina, La vora del mar, sobre ecosistemes costaners. La crítica va rebre el llibre amb grans elogis. A partir d’allí es va involucrar amb diverses organitzacions conservacionistes. El 1957, la va colpejar la tràgica mort d’una de les nebodes que havia cuidat durant anys, deixant als trenta-un anys un nen orfe de cinc anys. Carson el va adoptar i va continuar cuidant de la seva mare anciana. Es van mudar a Maryland des d’on Carson es va dedicar a les amenaces ambientals específiques relacionades amb els programes federals de ruixat amb pesticides.

El seu llibre següent el va dedicar als pesticides com a verí ambiental i als programes de ruixat que abastaven la propietat privada. Malgrat que diversos terratinents havien perdut judicis contra el govern, el Tribunal Suprem els va concedir el dret a obtenir ordres contra futurs danys al medi ambient, cosa que va el precedent de posteriors causes ambientals.

Carson va començar un projecte de quatre anys, demanant exemples de danys ambientals arran del DDT. Malgrat el gran escàndol del nabiu en el qual es van trobar alts nivells d’aminotriazol, causant de càncer en ratolins, el govern va criticar els procediments de Carson per arribar a la conclusió sobre l’abús de pesticides. Carson va anomenar els pesticides biocides, ja que els seus efectes rarament es limiten als insectes que intenten erradicar. Carson va predir l’augment de conseqüències futures, especialment quan els insectes en qüestió desenvolupen resistència als pesticides, mentre que els ecosistemes es debiliten cada vegada més i es converteixen en víctimes d’altres espècies invasores.

Per a Carson era summament descoratjador patir en carn pròpia les tàctiques agressives dels representants de la indústria química, que usaven testimonis experts per contradir la majoria dels estudis científics sobre aquest tema. Amb això va concloure que hi havia “incentius financers darrere de certs programes de pesticides”. Carson va acusar la indústria de desinformar intencionadament i els oficials de govern d’acceptar aquesta informació sense qüestionament.

El 1960, Carson, juntament amb la seu assistent de recerca Jeanne Davis, van trobar prou evidència que recolzava la connexió entre el càncer i els pesticides, una conclusió controvertida fora de la comunitat científica. Les seves conclusions van ser plasmades en Primavera silenciosa. Al mateix temps que acabava els capítols sobre càncer, Carson va descobrir que tenia un quist de mama que requeria una mastectomia. Tot i l’operació i el tractament, el càncer havia resultat en metàstasi.

Amb la preocupació que fos demandada per les companyies i que no tingués la força de defensar el seu llibre mentre que rebia radioteràpia, Carson va enviar els capítols científics als més famosos experts, dels quals va obtenir total suport. El 1962 Carson va distribuir còpies del llibre durant la Conferència ambiental a la Casa Blanca.

La seva posterior publicació al The New Yorker no sols va atreure l’atenció del públic en general sinó també de la indústria de la química, que va pressionar per a la cancel·lació de la seva publicació marcada pel 27 de setembre.

Els atacs van ser nombrosos i de tota classe. Entre d’altres, el ministre d’Agricultura va escriure una carta al president Eisenhower al·legant que si Carson no estava casada, tot i ser atractiva, probablement era per ser comunista! La unitat i la força que va suscitar Primavera silenciosa va ajudar a cristal·litzar el moviment ecologista i es va aconseguir la prohibició nacional del DDT i altres pesticides. De la mateixa manera va servir d’inspiració per a la creació de l’Agència per a la protecció ambiental.

La campanya de difamació va fracassar davant l’extensa conscienciació del públic. El 1963, el Comitè Científic del president Kennedy va recolzar les seves conclusions i va començar treballs per crear polítiques ambientals.

El 22 de novembre John Fitzgerald Kennedy era assassinat.

Encara que Carson va rebre innombrables invitacions, gairebé no va poder acceptar-les, ja que la seva salut es va deteriorar cada vegada més, fins que el 1964 va començar amb problemes respiratoris. Va morir d’un atac cardíac aquest mateix any, un mes i mig abans de complir 57 anys. Primavera silenciosa va establir les bases perquè ningú pogués vendre contaminació sota el pretext de progrés, a més de tenir una forta influència en l’origen de l’ecofeminisme.

Carson va rebre diverses distincions en vida. A la seva mort va ser guardonada amb la Medalla presidencial de la Llibertat, per Jimmy Carter, el més alt honor als Estats Units, a més de l’ús freqüent del seu nom per a premis d’institucions filantròpiques i educatives.

Tags
Show More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
Close