Recuperació de varietats de Tomàquets

Les llavors determinen, a cada cicle vital, quin tipus d’aliment consumeixen els pobles, com es cultiven i qui els cultiva. Peró les llavors també són el recipient que transporta el passat, la visió, el coneixement i les pràctiques acumulades de les comunitats pageses arreu del món que, durant milers d’anys, han creat la base del que ens sustenta en el present.

Les llavors no són objectes inalterables, són part d’un procés de constant adaptació i recreació, i per aquesta raó, han sigut sempre el centre de les diferents visions de com cultivar i que ha de ser l’agricultura. És imprescindible que els agricultors guardin i utilitzin les seves pròpies llavors i recuperin la diversitat perduda. Les llavors guardades el final del cultiu, per ser utilitzades l’any següent, portaran tota la informació necessària per adaptar-se el nostre medi (clima, sòl, etc.)

Sembrar llavors, cultivar diversitat

Fa uns 100 anys, un procés inspirat per la visió de la vida industrialitzada va fer canviar l’agricultura, acabant per transformar la producció d’aliments a moltes àrees del món.
Catalunya és una de les àrees més afectades del sud d’Europa, en un altre moment explicarem el perquè. En aquest article de La Vanguardia (que no és sospitosa d’activista ecologista, més aviat el contrari) ens dóna unes xifres alarmants.

Planer propi tomàquera

La modificació de les llavors ha sigut central en aquesta transformació fent possible els cultius homogenis i basats en el petroli que dominen l’agricultura industrial. Però malgrat que el predomini de la indústria i els seus constants esforços per marginalitzar i inclús criminalitzar l’agricultura tradicional pagesa, sabem que les nostres llavors tenen les arrels més profundes.
Gràcies a “Via Campesina“, bancs de llavors de les comarques catalanes, pageses i pagesos, entitats, etc, portem recuperant un bon grapat de  varietats de tomàquets.

Pometa

Tomàquet Pometa “les Montsantsantes” Finca Can Joan Borrell

Una de les varietats reines del Maresme, tot i que és cultiva arreu dels països catalans, a la resta dels pobles de la península també és cultiva però amb diferent nomenclatura.
Fou la primera varietat recuperada a les Montsantes (Finca Can Joan Borrell) el 2008, ens va fer una enorme il·lusió, ja que era la varietat que es feia a la mateixa finca i que menjàvem a casa, cap als anys 80 va anar desapareixent.

 

 

 

 

 

Montgrí

La varietat Montgrí s’ha obtingut a partir de les varietats tradicionals de tomàquet de la variant morfològica dels tomàquets de Montserrat, Pera de Girona. Gran promoció de Restaurants del Vallés.

Varietat introduïda a la nostra finca l’any 2013. Cada any ha anat milloranten tots els sentits (sabor, rendiment…) eficàcia total de control de plagues i malalties amb els mètodes d’agricultura orgànica.

 

 

Tomaquet llarg

 

Fruit d’amanir, allargat, plè, carnós, amb poques llavors i molt dolç. Bona conservació i alt rendiment. Resisteix bé els primers freds. Planta de gran desenvolupament vegetatiu, tot i que té una aparença d’estar “pansida”.

En els ultims anys ha augemtat el seu consum, gràcies el seu sabor i a la versatilitat a la cuina tant per amanir o fer salses

3 respostes a «Recuperació de varietats de Tomàquets»

  1. ! HOLA¡ ANTE TODO DARLES LAS GRACIAS DE ANTEMANO. MI CONSULTA ES SABER SI USTEDES ENTREGAN PEDIDOS A DOMICILIO, BIEN POR TELEFONO O ONLINE. ME GUSTARIA TENER UNA RESPUESTA. GRCIAS DE NUEVO.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.