Receptes

Polisulfur de calci

És un caldo mineral preparat a base de sofre i calç barrejats en ebullició.

El sofre és reconegut mundialment com un dels productes més antics utilitzats pel tractament de nombrosos cultius, el seu ús es remunta el 3000 aC.

Hesíode (segle VII aC) en va fer una gran difusió, se’l considera el primer filòsof grec. Es dedicar a l’agricultura i a la ramaderia a la petita població d’Ascra prop de Tebes.

Avui en dia és molt utilitzat per les plagues de míldiu i oidi (cendrosa) així com per controlar nombrosos insectes com per exemple trips, àcars, cuques mastegadores, ous i alguns pugons.

L’aplicació del sofre majoritàriament s’utilitza en pols, ja que no és soluble en aigua.

L’objectiu d’aquest caldo és preparar una emulsió per aplicar amb polvoritzador.

Que necessitem?

  • Guants protecció quimica+mascareta+ ulleres.
  • Carnet nivell qualificat d’aplicador i manipulador de fitosanitaris.

Materials

  • Una olla, bidó metàl·lic el volum del qual ens marcarà la fórmula que podem fer.
  • En el meu cas utilitzo un barril de cervesa de 50 litres.
  • Foc de llenya o fogó
  • Pal de fusta per remenar.
  • Sofre en pols 
  • Cal viva o apagada 
  • Aigua de Pou no tractada!

La fórmula més estesa data del 1902 i continua utilitzant-se avui en dia, per preparar 100 litres és la següent.

Ingredients Quantitat
Sofre en pols 20 Quilos
Cal viva o apagada  10 Quilos
Aigua  100 litres

Com hem comentat el volum del bidó metàl·lic ens manarà les proporcions de la fórmula.

Com es prepara:

1er Pas

Posem a bullir l’aigua, mantenint sempre el mateix volum.

2on Pas

Després que bulli l’aigua introduïm simultàniament el sofre i la calç amb molta cura, ja que si el sofre entre en contacte amb les flames és inflamable.

3er Pas

Remenar constanent la barreja amb el pal de fusta, durant 45 minuts o 1 hora. Com més fort sigui el foc millor sortirà el caldo.

Recordant de mantenir el volum d’aigua constantment.

http://www.maduixes.cat/wp-content/uploads/2019/10/bullicio.mov

4 art Pas

El caldo estarà llest quan passat els 45 minuts o 1 hora agafi un color groc ataronjat transparent. El deixem reposar (refredar), el filtrem, el posem amb bidons nets i amb tap hermètic. I posarem dues cullerades d’oli de cuina per evitar que es degradi amb l’oxigen. El podem guardar de 3 mesos a un any a llocs protegits del sol.

5é Pas

Quan hem tret tota la part líquida en el fons del recipient ens quedarà una pasta verda/groguenca. En cap cas l’hem de llençar. Aquesta pasta anomenada sulfocàlcica l’homogeneïtzarem i la guardarem també amb recipients tancats amb una mica d’oli.

La podrem utilitzar en tractaments de troncs i branques d’arbres atacats per cotxinilles, broques i barrinadors. Arbres després de podes o pateixin el mal de càncer.

L’aplicació recomanada és d’1 quilogram de pasta+ 2 litres d’aigua i aplicar amb pinzell a les zones afectades.

Recomanació d’aplicació del caldo sulfocàlcic.

Per les seves múltiples maneres d’actuar (repel·lent, nutricional, acaricida, fungicida e insecticida) és bàsic utilitzar-lo en diferents concentracions.

Per exemple

Per malalties en cebes i mongetes ½ litre de caldo per 20 litres d’aigua

IMPORTANT: No aplicar en mongetes, faves i llegums en floració

En arbres fruiters 2 litres de caldo per 20 litres d’aigua.

Per trips 1 litre d’aigua per 20 d’aigua.

El millor és provar, experimentar i observar per treure conclusions.

Source
Llibre “ABC El_ABC_de_la_agricultura_organica_y_harina_de_roca”  
Tags
Show More

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
Close