Microorganismes

Durant anys la indústria química agrícola, de la mà dels enginyers agrònoms ens ha fet creure que per tenir cultius productius s’ha de desinfectar el sòl per evitar-ne malalties.

Productes com el Bromur de metil prohibit en el protocol de Montreal l’any 2005, cloropicrina o el metam sodi són usats per la desinfecció del sòl. Aquests i altres desinfectants fan estralls, a les persones, animals, medi ambient i al canvi climàtic.

Això a la llarga acaba esterilitzant la terra la fa inservible. Acaba amb tota la microbiologia del sòl, necessària pel desenvolupament de les plantes i la seva protecció contra els seus patògens.

El 2008 quan vaig tornar a l’agricultura, pràcticament era inviable el cultiu a la terra les plantes morien molt abans d’entrar en producció. I des de totes les instàncies governamentals dedicades a l’agricultura inclosos enginyers, comercials de productes agrícoles, etc. seguien i segueixen encara amb el mantra de la desinfecció del sòl.

L’altra solució que els principals actors de l’agricultura et donen és el cultiu fora del sòl.

Hidroponia amb sacs de cultiu, ja sigui amb substrats, fibra de coco, perlita o llana de roca elevant els costos de producció del pagès i la necessitat d’una major tecnificació. El meu error va ser creure me’ls.

Des de fa uns anys ja no me’ls crec ni em representen. Sols treballen a favor de les grans empreses agroquímiques (Bayer/Montsanto, Dupont, Basf, ICL, etc.)

Així que segueixo les passes dels meus avantpassats pagesos quan cultivaven amb èxit la terra sense pesticides ni fertilitzants químics. 

Amb la gran ajuda i llum que aporta l’agronom Jairo Restrepo amb els seus videos, cursos de capacitació en Agricultura Organica i el seu portal “la Mierda de Vaca”.

Avui ja reculli’m els fruits d’aquest canvi.

Des d’aquest portal volem compartir entre altres coses receptes per tornar a l’agricultura orgànica i abandonar per complet la “màfia agroindustrial”.

COMENCEM!

Com fer i multiplicar microbiologia beneficiosa per repoblar/reconquerir la terra cremada per la química.

Que necessitem

  • Fullaraca del bosc en descomposició
  • Sègol d’arròs o de blat
  • Melassa de canya de sucre
  • Bidó de 100 o 200 litres amb tanca hermètica.

Les quantitats per un bidón de 200 litres són.

De 30 a 40 quilos de fullaraca/sota bosc en descomposició. Això ens aporta la memòria del bosc. Aquí es concentren els microorganismes natius, és imprescindible que ho recollim d’un bosc pròxim el nostre camp.

80 quilos de sègol, en el nostre cas de blat. 

14 litres de melassa de canya diluït amb aigua de pou, mai tractada de boca.

1er Pas

Netegem de troncs, fulles tendres i pedres  el sota bosc i ho posarem sobre un pis net o cobert amb malla com és le nostre cas.

2on Pas

Incorporarem el damunt el sègol de blat.

3er Pas

Incorporarem la melassa diluida amb una mica d’aigua.

4art Pas

Ho barrejarem tot amb l’ajuda d’una pala. Per  després amb les mans tornar-ho a barrejar. Fins que quedi una barreja homogènia. 

Amb la mà agafarem una mica de la mescla i premerem, si surt un canaló i no es desfà és que la mescla està perfecte, tampoc el prémer ha de sortir ni una gota de líquid. Podeu veure el video com exemple.

prova puny

5è Pas

De mica en mica anirem omplint el bidó amb la barreja i l’anirem premsant amb una aixada o ens hi podem posar a dins i prémer amb els peus.

6è Pas

Passats 30 dies ja tindrem a punt els nostres microorganismes llestos per utilitzar. En una altra recepta us explicarem com activar-los.

També us aconsellem que veieu aquest vídeo on s’explica més detingudament els passos que hem anat fent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.